Gå direkt till innehåll
Het bostadsmarknad och ”all time high” i kedjan

Pressmeddelande -

Het bostadsmarknad och ”all time high” i kedjan

Det är fortsatt full fart på bostadsmarknaden och SkandiaMäklarna gör under september omsättningsmässigt sin bästa månad någonsin, Henrik Olausson, vd på SkandiaMäklarna kommenterar marknadsläget. 

Villasidan präglas fortfarande av att det är lägre utbud än vad som efterfrågas. Vi ser att pandemin leder till att många av våra spekulanter idag söker större boende för att få mer boyta och även ett separat arbetsrum. På många visningar har det varit rekordstort antal spekulanter och det leder till att prisnivåerna fortsätter att stiga. Generellt är det väldigt bra tryck på marknaden för bostadsrätter. 

Senaste rapporten från Svensk Mäklarstatistik visar att både bostadsrätter och villor under september ökat med 2% och på årsbasis är ökningen för bostadsrätter 5% och för villor är den 10%. Antalet sålda villor minskar med 3% jämfört med september 2019 och för bostadsrätter är ökningen hela 14% jämfört med samma månad 2019. 

Vår bedömning är att priserna kommer öka ytterligare under året. Det finns givetvis en underliggande oro för hur pandemin kan komma att påverka marknaden, men hittills har vi inte sett någon negativ konsekvens på bostadsmarknaden utan snarare det omvända. I år är det enbart under maj som köpare och säljare varit avvaktande, vilket bidrog till att färre affärer genomfördes än jämfört med 2019. 

Enligt Riksbankens senaste prognos från 22 september kommer styrräntan ligga kvar kring noll i drygt tre år till, vilket troligen innebär att vi fortsatt kommer ha historiskt låga boräntor under en lång period. Riksbanken har höjt BNP-prognosen för 2020, vilket visar att Sveriges ekonomi börjat återhämtat sig. Sammantaget bedömer vi att bostadsmarknaden under resten av året kommer vara positiv och stabil. 

Den rekommendation vi fortsatt ger till våra kunder är att hålla en nära kontakt med sin mäklare för att vara väl uppdaterade på marknadsläget.

Ämnen

Kategorier

Regioner


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 520 medarbetare på 110 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

Relaterat innehåll

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm