Gå direkt till innehåll
7 konkreta tips till dig som vill köpa fritidshus

Blogginlägg -

7 konkreta tips till dig som vill köpa fritidshus

Vill du kunna lämna stan ibland för att komma närmare naturen och alla de möjligheter till avkoppling och friluftsaktiviteter som finns där? Många av oss vill idag ha en egen plats, utöver hemmet, där vi kan tillbringa helger, semestrar och kanske även jobba på distans.

Landsbygden, kusten, skogen eller kanske en mysig småstad? Att välja miljö, läge och vilket fritidshus som passar dig bäst handlar förstås mycket om dina behov och önskemål, tycke och smak, samt hur mycket pengar du kan eller vill köpa för.

Amanda Dahlgren och Angelica Molin, två duktiga mäklare med stor erfarenhet av fritidshus, ger här några konkreta tips om vad som är bra att tänka på för att du ska lyckas välja ett hus som verkligen passar dina behov – och för att det ska bli en så bra affär som möjligt.

1. Fråga dig först hur du vill använda fritidshuset. Räcker det med en enklare sommarstuga eller vill du kunna vara där året runt? Hur stort behöver det vara? Vilka aktiviteter och vilken närservice vill du ha tillgång till när du är där? Vill du på sikt ha möjlighet att kunna använda huset som permanentboende?

2. Hur långt är du beredd att åka? Ligger huset längre bort kommer du sannolikt vara där färre gånger per år, men i gengäld kanske längre tid varje gång. Vill du alltid ta bilen eller är det viktigt att kunna resa dit med tåg eller flyg? Bostadssajten Boneo erbjuder ett smart kartsök som utgår ifrån önskat avstånd till din vanliga bostad.

3. Hur ser din budget ut? Faktorer som styr priset är förstås läge, storlek och standard, tomten och närhet till sjö eller hav. Finns det kommunalt vatten och avlopp eller är det på gång framöver – och vad kommer det då att kosta? Vad säger banken?

4. Gillar du att renovera själv eller vill du kunna koppla av helt när du är ledig? Du som vill renovera själv kan spara mycket pengar på inköpspriset, men tänk på att ha en budget och tidsplan för upprustningen. Tålamod och händighet är också bra i så fall.

5. Vill du hyra ut fritidshuset när du inte är där? Möjligheten till uthyrning kan ofta påverka den ekonomiska kalkylen en hel del. Kanske har du råd med ett finare hus om du kan, och vill, hyra ut det? Glöm inte att tänka igenom hur det ska fungera i praktiken med exempelvis uthyrning, nycklar, städning, försäkring och annat.

6. Du vinner mycket på att lära känna marknaden via datorn eller surfplattan hemma. Gå gärna på många visningar och var inte rädd för att ställa frågor. Snart har du mer koll på vad du vill ha, hur marknaden fungerar och vad som är viktigt att tänka på.

7. Var väl förberedd inför köpet med ett lånelöfte från banken. Det kan gå fort när du väl har hittat vad du söker, och då är det ofta en stor fördel att kunna slå till snabbt.

Här på vår webbplats kan du se hela vårt utbud eller komma i kontakt med våra mäklare i de områden du tycker är mest intressanta. De kan ge tips och ställa frågor för att ringa in dina behov, och de berättar gärna mer om sina områden och lediga objekt. Med rätt vägledning ökar dina chanser att hitta det där fritidshuset som passar just dig perfekt.

Välkommen till oss. Välkommen hem.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

Relaterat innehåll

Mars blev en rekordmånad för SkandiaMäklarna

Mars blev en rekordmånad för SkandiaMäklarna

Mars blev en mycket stark månad på bostadsmarknaden med stor efterfrågan, snabba affärer och stigande priser på både villor, bostadsrätter och fritidshus. SkandiaMäklarna gjorde den bästa marsmånaden i vår 40-åriga historia.

Paola Ingeby och Evelin Vastero

5 tips till dig som vill hitta ditt drömboende i fjällen

​Funderar du på att sätta guldkant på tillvaron genom att köpa bostad i fjällen? Kanske en mysig skidstuga nära snösäkra längdspår eller en fräsch lägenhet med Ski in och Ski out? Möjligheterna till en aktiv och naturnära fritid med storslagna vyer är många i den svenska fjällvärlden. Här får du användbara tips från Evelin Vastero och Paola Ingeby, två av våra rutinerade fjällmäklare.

SkandiaMäklarnas Bostadsordlista från A-Ö

SkandiaMäklarnas Bostadsordlista från A-Ö

Hur fungerar egentligen annuitetslån? Vad innebär egentligen detaljplan? Hur skiljer sig borgensman från en borgenär? I SkandiaMäklarnas ordlista A-Ö hittar du alla svaren.

Höjer en fin trädgård husets värde?

Bästa trädgårdstipsen inför en försäljning

Precis som vid en förälskelse spelar första intrycket en stor roll. Vid en husvisning är trädgården det första du ser. Om du möter en stökig trädgård dämpas förväntningarna redan innan du går in i huset, säger Annica Oppenheim Stenman, mäklare på SkandiaMäklarna i Spånga.

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna

Vasagatan 16
111 20 Stockholm