Gå direkt till innehåll
SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik juni 2023:  Stabilare marknad ger fler transaktioner

Pressmeddelande -

SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik juni 2023: Stabilare marknad ger fler transaktioner

Siffrorna i juni från Svensk Mäklarstatistik visar på en fortsatt stabilisering. Samtidigt finns det fortfarande orosfaktorer kvar inför hösten, som fortsatt höjda räntor och ett större utbud när marknaden kommer igång, menar SkandiaMäklarnas VD Andreas Moritz.

Priserna håller sig på en stabil nivå i juni månad. I hela riket är priserna helt oförändrade, detsamma gäller för centrala Göteborg. Stor-Stockholm går ner en procent medan centrala Stockholm och Stor-Göteborg går upp en procent. Centrala Malmö och stor-Malmö ökar mest med två procent.

– Juni månads siffror är ungefär vad vi väntat oss. Vi har en tid sett en stabilisering i prisnivån vilket nu börjar synas mer tydligt. Kunderna anpassar sig alltmer till faktorer som höjda räntor och det börjar göras fler transaktioner än tidigare under våren. Däremot har vi fortfarande inte sett effekten av den senaste räntehöjningen och även hur eventuellt kommande räntehöjningar kan komma att påverka marknaden, säger Andreas Moritz, VD SkandiaMäklarna.

Villapriserna är likt bostadsrätterna relativt oförändrade. De har gått upp en procent i hela landet som stort, vilket även gäller för Stor-Göteborg. Stor-Stockholm och Stor-Malmö ligger däremot på samma nivå som förra månaden.

– Det blev lite mer fart på marknaden i juni och vi märker bland våra mäklare att både köpare och säljare är mer aktiva just nu. Att köpa en bostad har alltid varit en bra investering på lång sikt, något som fortfarande gäller om man kan tänka sig att bo där under några år. I denna marknad blir det ännu viktigare att vara noggrann med bostadsrättsföreningars ekonomi och se över villors driftkostnader, något som att vara prisdrivande på enskilda objekt framöver, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm