Gå direkt till innehåll
Det kommer göras fler bostadsaffärer och priserna kommer fortsätta vara stabila

Nyhet -

Det kommer göras fler bostadsaffärer och priserna kommer fortsätta vara stabila

SkandiaMäklarnas VD Andreas Moritz förutspår det kommande året: ”Min spaning är att det kommer göras fler antal bostadsaffärer, och priserna kommer fortsätta vara stabila.”

Ränteutvecklingen har under det senaste året påverkat branschen oerhört mycket. Med sju höjningar på rad under kort tid har det skapat en osäkerhet hos kunderna, men trots detta har bostadsmarknaden stått emot väldigt väl vad det gäller prisutvecklingen.

”Vi såg i slutet av november att Riksbanken lämnande räntan oförändrad, och att det redan nu diskuteras om räntesänkningar till sommaren 2024, vilket påverkar bostadsmarknaden positivt, så till vida att omsättningshastigheten kommer öka igen. Min spaning är att det kommer göras betydligt fler antal bostadsaffärer nästa år, och priserna kommer fortsätta vara stabila,” menar Andreas.

Bostadsmarknaden det senaste året har varit speciell i form av betydligt färre försäljningar, och vi får gå tillbaka nästan 20 år i tiden för att se samma siffror. Detta beror på de många osäkerhetsfaktorerna under året, så som ökad ränta, höga elpriser, hög inflation, osv vilket har skapat en stor osäkerhet. Andreas menar att nästa år kommer bli bättre – räntan kommer gå ner, elpriserna ser ut att bli betydligt lägre, och inflationen är på väg tillbaka ordentligt, vilket ökar förutsägbarheten för kunderna.

Andreas delar sina trendspaningar inför 2024:

  1. Kunder är mer medvetna om vad de söker; man prioriterar lägenheter i välskötta föreningar, och småhus med låga driftkostnader och uppvärmningssystem. Kunderna söker sig även till optimerade ytor. Vi ser också en trend att kunder kommer vara mer noggranna vilka mikroområden de vill investera i.
  2. Vi kommer se ännu mer rörligt material och mer marknadsföring av bostäder i sociala medier; genom visningsfilmer kan varje objekt upplevas mer unikt av kunden. Vi ser även att AI blir vanligare i mäklares vardag, exempelvis objektsbeskrivningar – detta är något vi kommer fortsätta att se mer av i framtiden.
  3. Vi ser en fortsatt stabilisering av bostadspriserna, med mindre prisförändringar både upp och ner under årets gång.

Utöver dessa spaningar hoppas Andreas på att det kommer reformer som minskar tröskeln för att komma in på bostadsmarknaden och även reformer för att öka byggandet av nya bostäder igen.

Avslutningsvis berättar Andreas att SkandiaMäklarna har många spännande projekt för nya året:
”Likt detta år så kommer vi fortsätta att öppna nya kontor och rekrytera fler kvalitetsmäklare, och i början av året kommer vi även att lansera en helt ny hemsida.”

Kategorier

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna

Vasagatan 16
111 20 Stockholm