Gå direkt till innehåll
Nicklas Björklund, mäklare på SkandiaMäklarna, berättar om badrummets stora betydelse.
Nicklas Björklund, mäklare på SkandiaMäklarna, berättar om badrummets stora betydelse.

Blogginlägg -

Badrumsrenovering skapar både värde och trivsel

Badrummet har stor betydelse för det intryck en potentiell köpare får av ett hus – och för att du ska trivas i ditt hem. Här delar vi på SkandiaMäklarna med oss av rådande badrumstrender och Villaägarnas byggnadstekniska rådgivare poängterar vikten av underhåll och våtrumsintyg för att badrummet ska hålla längre.

Nicklas Björklund, mäklare på SkandiaMäklarna i Limhamn, menar att ett fräscht och inbjudande badrum ofta bidrar till att budgivningarna rusar iväg.

- Efterfrågan på antal badrum är också större idag än den var för 10–20 år sedan. Om du har två våningar är det exempelvis extra viktigt med ett badrum på varje plan, säger Nicklas Björklund.

Bastun på väg tillbaka

Beroende på fas i livet, önskas lite olika saker av ett badrum.

- Barnfamiljer vill ofta ha badkar medan familjer med större barn föredrar två duschar, säger Nicklas Björklund.

Jacuzzin är dock inte lika populär som den var förut. Det kan bero på att människor helt enkelt inte har tid att bada, tror Nicklas Björklund.

- Däremot är trenden från 70-talet tillbaka med bastu, men med lite mer lyxiga och stilrena lösningar. Det är kul att bastun börjar trenda igen, efter att under en lång tid bara använts som förvaring hos många husägare.

Andra värdehöjare i badrummet, enligt Nicklas Björklund, är dubbelkommod och duschar med rejäla duschdörrar och stänkskydd.

- Det ska kännas lite ombonat helt enkelt.

Stora klinkerplattor och marmor trendar

Stora kakel- och klinkerplattor, typ 60x60 cm, har varit populära i flera år nu och trenden fortsätter, menar Nicklas Björklund. Det behöver inte heller vara helkaklat.

- Många väljer att bara kakla vid själva duschen och målar resten. Det är inte så massivt med kakel i badrum som det var för 10–20 år sedan.

Ett material som är mycket populärt just nu är marmor. Men klarar marmor verkligen vatten?

- Idag finns det fin marmor för badrum som inte samlar vatten så att det skapas fläckar, säger Nicklas Björklund.

Svart – det nya vita i badrum

När det gäller färger har badrummen under en längre tid präglats av vitt, grått och svart. Framför allt det svarta trendar just nu.

- Vi märker av allt fler svarta profiler på duschdörrarna och svarta blandare, säger Nicklas Björklund.

Färger kommer troligtvis börja efterfrågas igen, enligt Nicklas Björklund.

- Det poppar upp allt mer färggrant kakel. Däremot ska det helst inte sticka ut i rosa eller mintgrönt.

Japansk toalett – modernt alternativ till bidé

Nicklas Björklund tror inte på den traditionella bidéns återtåg. De hade ett uppsving i badrummen under 1970-talet men har sedan dess tappat i attraktion och syns numera mycket sällan i nyproducerade hus.

- Bidén kan vi nog säga är ute för evigt. Men vad vi ser nu är att folk investerar i självrengörande och sofistikerade japanska toaletter med strålar, säger Nicklas Björklund.

Hur ofta måste du renovera ett badrum?

Nicklas Björklunds bedömning är att ett badrum betraktas som nyrenoverat i upp till 5–7 år om familjen har varit noggranna med att hålla efter det.

- Hur ofta du måste renovera ett badrum är en svår fråga. Badrum som är 10–15 år gamla, utförda i tidlös och klassisk design, håller i regel bra. Men det beror förstås på hur mycket slitage som badrummet utsatts för, säger Nicklas Björklund.

Malte Rungård, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna, menar att med gott underhåll kan badrum hålla ännu längre än den tekniska livslängden på cirka 15 år.

- Det är som en bil du aldrig servar, den havererar till slut. Men om du kontinuerligt sköter om den så håller den längre. Det handlar om kontinuerligt underhåll som att tvätta bort tvål- och hårrester, rengöra golvbrunnen, byta mjukfogar vid behov och se till att det finns bra frånluftsventilation i våtutrymmet, säger Malte Rungård.

Dokumentera din renovering

På senare år har det blivit allt viktigare att det finns dokumentation över din renovering. Våtrumsintyg och kvalitetsdokument efterfrågas ofta av potentiella köpare på visningar, berättar Nicklas Björklund.

- Kan du inte få fram våtrumsintyg enligt vald branschorganisation, som tex. GVK, BKR, Våtrumsmålning (MVK) och Säker Vatten, är det näst bästa fotodokumentation av hur renoveringen genomförts och faktura på de material som använts, säger Nicklas Björklund.

När gäller försäkring vid skada i badrum?

Hantverkarna erbjuder ibland egna kvalitetsintyg eller egenkontroll via tillverkares egna dokument.

- Dessa intyg är normalt inte godkända i försäkringssammanhang. Det är genom branschorganisationernas intyg som försäkring gäller i de flesta fall, säger Malte Rungård.

Det kan dock förekomma att en entreprenör, trots att hen har försett dig med ett våtrumsintyg från branschförening, ändå utfört tjänsten fel. Därefter kanske det uppstår en skada som följd av det felaktiga utförandet.

- Eftersom du levt i tron att våtutrymmet är fackmässigt utfört enligt branschregler, kan du få ersättning trots allt. Men för att det ska gälla behöver du i vissa fall teckna en tilläggsförsäkring. Därför blir våtrumsintyget en värdehandling som kan vara av betydelse i händelse av skada, säger Malte Rungård.

Köparen har undersökningsplikt

I Stockholm är det vanligt att säljaren gör en förbesiktning innan visning av huset men i Skåne, där Nicklas Björklund är verksam, är det oftast köparen som ordnar en besiktning av huset.

- Badrum är extremt viktiga att undersöka då det kan ställa till stora bekymmer om de inte renoverats på rätt sätt. Oavsett besiktning så har köparen undersökningsplikt, vilket ställer höga krav på denne att undersöka huset, säger Nicklas Björklund.

Foto porträtt: Thomas Althin

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

Relaterat innehåll

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm