Gå direkt till innehåll
Undvik vurporna: Här hittar du rätt investering i fjällen

Pressmeddelande -

Undvik vurporna: Här hittar du rätt investering i fjällen

Att ha en egen stuga i fjällen har blivit allt mer populärt. Nu är landets skidsäsong igång på allvar och färsk statistik visar på kraftiga prisuppgångar på landets skidorter sedan i somras. SkandiaMäklarna delar med sig av några bra tips som underlättar husjakten.

Statistik från Hemnet visar att prisutvecklingen på bostäder i Åre har ökat med 21 procent under det senaste halvåret. Även på andra populära skidorter är marknaden glödhet mitt i kylan och snön. I Funäsfjällen och Sälenfjällen har priserna ökat med 23 respektive 26 procent de senaste sex månaderna.

– Marknaden för fritidshus i fjällen är verkligen glödhet där bostäder har gått upp närmare 25 procent om vi jämför med samma period förra året. Vi har även märkt att sättet som vi använder husen har börjat förändras. I stället för att investera i ett boende som endast används över vintern vill vi nu ta vara på alla årets säsonger. Det betyder att möjligheten till att hyra ut stugan ökar, vilket kan göra köpet till en ännu bättre investering än man först trott, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Prisutveckling på uvalda fjällorter de senaste sex månaderna

Område

Prisutveckling juli 2021–december 2021

Stötenfjällen

27,3 %

Sälenfjällen

26,1 %

Funäsfjällen

23,1 %

Åre

21,0%

Idre fjäll

3,2 %

Kläppen

9,4 %

Vemdalen

1,0 %

Statistiken baseras på Hemnets statistik för slutpriser mellan juli 2021 och december 2021.


SkandiaMäklarnas tre tips innan du slår till på ett hus i fjällvärlden:

Ha en plan
Inför köpet är det en bra idé att fundera över varför du köper boendet och hur det ska användas. Det kan exempelvis vara om man vill ha ett renoveringsobjekt, hur ofta och när på året man hade tänkt vara där och så vidare.

Hitta rätt område
Att köpa lite längre bort från skidorten och liftarna kan göra en stor skillnad på priset. Men även att köpa i områden som inte redan är riktigt lika populära som exempelvis Åre. Idre, Stöten och Kläppen är områden som SkandiaMäklarna tror är på väg att få ett uppsving och kan därav vara mer prisvärda jämfört med Åre. På sikt kan köpet därför innebära en potentiellt bra investering.

Gör en önskelista
Innan man väljer att köpa en bostad kan en lista med krav och önskemål vara till stor hjälp i letandet. Exempelvis kan det innebära om det går att ta en buss eller tåg till orten året om, vilka bekvämligheter som känns viktiga, antalet rum som behövs och hur stor stugan ska vara.

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm