Gå direkt till innehåll
Trots stigande räntor och orolig ekonomi: Majoriteten har en oförändrad inställning till bostadsmarknaden

Pressmeddelande -

Trots stigande räntor och orolig ekonomi: Majoriteten har en oförändrad inställning till bostadsmarknaden

Stigande räntor och osäkra omvärldsfaktorer har varit aktuella ämnen de senaste månaderna. Trots det är majoriteten av svenskarnas inställning till att köpa eller sälja bostad oförändrad. Det visar en ny undersökning från SkandiaMäklarna.

Det oroliga ekonomiska läget har påverkat mycket, inte minst bostadsmarknaden. I Skandiamäklarnas senaste undersökning svarar däremot majoriteten av alla svenskar att deras inställning till att köpa eller sälja bostad inte förändrats. Närmare tre av tio uppger dock att de har blivit mer försiktiga samtidigt som sex procent anser att de har fått ett större intresse av att köpa eller sälja sin bostad.

Undersökningen visar även att inställningen skiljer sig mellan de olika åldersgrupperna. De yngre, mellan 18–29 år, är de som främst uppgett att de blivit mer försiktiga på grund av rådande omvärldsfaktorer. Samtidigt är det även denna åldersgrupp som uppgett att de blivit mer intresserade av bostadsmarknaden. De som däremot ändrat sin inställning mest är familjer med yngre barn där hela 42 procent svarat att de blivit mer försiktiga.

– Att ta sig in som förstahandsköpare på dagens bostadsmarknad är inte helt enkelt. Med tanke på alla rubriker kring ökande räntor är det inte konstigt att den yngre målgruppen blir orolig och funderar på hur omvärldsfaktorerna kommer påverka en själv. Samtidigt tror jag även att de 14 procent som anser att de blivit mer intresserade har fått upp ögonen för bostadsmarknaden. Speciellt med tanke på att prisnedgången på marknaden kan göra det lättare för förstagångsköpare, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 18-20 maj 2022 har sammanlagt 1006 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor, 18+ år, i Sverige.

Bilaga:

Har omvärldsfaktorer, så som ökande räntor och oroligt säkerhetsläge, förändrat din inställning till att köpa/sälja bostad?

Totalt

Mellan 18-29 år

Mellan 30-39 år

Mellan 40-49 år

Mellan 50-59 år

60+ år

Familj med yngre barn

Ja, det har gjort mig mer försiktig

28%

39%

36%

29%

26%

18%

42%

Ja, det har gjort mig mer intresserad

6%

14%

9%

5%

4%

2%

12%

Ja, på annat sätt

1%

1%

1%

-

1%

1%

1%

Nej, min inställning har inte förändrats

53%

27%

38%

54%

58%

72%

38%

Osäker/Vet ej

12%

19%

16%

12%

11%

7%

7%

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm