Gå direkt till innehåll
SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik oktober 2022:  Fallande priser bäddar för köpläge

Pressmeddelande -

SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik oktober 2022: Fallande priser bäddar för köpläge

Svensk Mäklarstatistik för oktober visar sjunkande priser i större delar av landet. Bostadsrätterna i Göteborg och landets villor har haft störst prisnedgång på två procent vardera under oktober. Trots osäkerheten på bostadsmarknaden kan du nu göra en bra affär om du är långsiktig, menar SkandiaMäklarnas vd Andreas Moritz.

I hela riket var priserna för bostadsrätter oförändrade i oktober och i Stor-Stockholm har priserna gått upp med två procent under den senaste månaden. I centrala Göteborg och Stor-Göteborg har däremot priserna sjunkit med två procent under oktober månad. Det resulterar i en nedgång på nio, respektive åtta procent de senaste tolv månaderna.

– Priserna går fortsatt nedåt i stora delar av landet och troligtvis kommer nedgångarna fortsätta en bit till innan det vänder. Några som dock gynnas av nedgångarna är förstagångsköparna som får det lättare att ta sig in på marknaden. Viktigt att komma ihåg är att vi inväntar svar om eventuella lättnader i amorteringskrav och att vi troligen kan vänta oss en stor höjning av reporäntan i slutet av november. Det betyder att det finns många osäkerhetsfaktorer som kommer påverka marknaden. Men de som köper nu med en långsiktig horisont kommer fortfarande kunna göra en bra bostadsaffär, säger Andreas Moritz, vd på SkandiaMäklarna.

Villapriserna i riket har gått ner två procent under oktober. Det resulterar i en nedgång på fem procent under de senaste tolv månaderna. I Stor-Malmö syns däremot den största nedgången på tio procent de senaste tolv månaderna.

– Prisnedgången för landets villor var inte oväntad då vi brottas med ökande elpriser och samtidigt går mot en kallare årstid. Elstödet som nyligen presenterades skapar självklart en viss trygghet, men det kommer krävas mer insatser för att marknaden ska nå ett mer stabilt läge, säger Andreas Moritz, vd på SkandiaMäklarna.

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm