Gå direkt till innehåll
SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik mars 2023: Stabilisering på bostadsmarknaden – skapar trygghet

Pressmeddelande -

SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik mars 2023: Stabilisering på bostadsmarknaden – skapar trygghet

Mars siffror från Svensk Mäklarstatistik visar på en fortsatt stabilisering av marknaden som stiger något. Priserna för både villor och bostadsrätter har ökat över hela landet. Det vi ser är en fortsatt stabilisering av marknaden snarare än en rekyl, vilket skapar trygghet bland köpare, menar SkandiaMäklarnas VD Andreas Moritz.

Bostadsrätter i centrala Göteborg ökade mest i mars där priserna gick upp med tre procent. Centrala Stockholm hade en uppgång på en procent och centrala Malmö var prismässigt oförändrat den senaste månaden. För hela landet var prisökningen för bostadsrätter två procent.

– Det vi ser på marknaden just nu är en stabilisering av priserna snarare än en vändning. Vi börjar närma oss toppen av räntehöjningarna och i horisonten ser vi räntesänkningar, lägre elpriser och sjunkande inflation. Det gör att marknaden är stabilare i dag än för bara några månader sedan. Samtidigt kan vi så klart inte utesluta att fler nedgångar väntar. Men för den som är långsiktig så har man tiden på sin sida i ett köp, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Villapriserna har klättrat sakta uppåt i hela landet under mars månad. I riket som helhet har priserna ökat med en procent och så även i Stor-Stockholm och Stor-Malmö. I Stor-Göteborg så är priserna oförändrade.

– Utbudet är väldigt varierat just nu vilket påverkar prisläget. På vissa håll är utbudet mindre vilket så klart påverkar priserna. På andra håll är utbudet större men få köp görs. Vi börjar dock se att fler spekulanter dyker upp på våra visningar vilket går hand i hand med en stabilisering av priserna, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm