Gå direkt till innehåll
SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik juli 2022: Väntad prisnedgång över hela landet

Pressmeddelande -

SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik juli 2022: Väntad prisnedgång över hela landet

Svensk Mäklarstatistik för juli visar fortsatt sjunkande priser i hela landet. Störst prisnedgång ser vi på bostadsrätter i Stor-Stockholm som sjunkit med fem procent under juli. Med tanke på den stigande räntan och de höga elpriserna var julisiffrorna dock väntade, menar SkandiaMäklarnas VD Andreas Moritz.

I juli sjönk priserna för bostadsrätter med fyra procent i hela landet, vilket gör att prisminskningen de senaste tre månaderna hamnar på åtta procent. Störst minskning ser vi i Stor-Stockholm där priserna för bostadsrätter sjunkit med fem procent under juli. I Stor-Göteborg och Stor-Malmö har priserna sjunkit med två respektive en procent.

– Med tanke på stigande räntor och höga elpriser var prisnedgångarna under juli väntade. Under hösten kan det komma att gå ner ytterligare, dock är det viktigt att komma ihåg att prisnivåerna fortfarande är högre än vad de var före pandemin.
Det vi ser nu är att marknaden återgår till mer normala nivåer när det kommer till omsättningshastighet och antal försäljningar. Det är också viktigt att komma ihåg att de allra flesta som köper en bostad gör det för att faktiskt bo där under en längre tid, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Villapriserna i riket som helhet har gått ner med en procent under juli. I de tre storstäderna har priserna sjunkit med två procent. Det senaste året har landets villapriser ökat med en procent och för fritidshus visar statistiken en prisökning på sju procent i riket som helhet.

– Vi har fått signaler om att köpare och säljare börjat möta varandra igen på en ny nivå. Säljare har helt enkelt börjat acceptera att priserna är något lägre nu än vid toppen. Oavsett åt vilket håll priserna rör sig är vårt råd att alltid köpa och sälja på samma marknad. Säljer man för ett lägre pris nu köper man också billigare än vad man hade gjort för ett halvår sedan. För dig som ska köpa blir det nu också extra viktigt att titta på bostadsrättsföreningens ekonomi då högt belånade föreningar också påverkas i hög grad av räntehöjningar, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm