Gå direkt till innehåll
SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik december 2021: Lugnare bostadsmarknad med kräsnare köpare

Pressmeddelande -

SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik december 2021: Lugnare bostadsmarknad med kräsnare köpare

Efterfrågan på bostadsmarknaden är fortsatt urstark för ”rätt” objekt men aningen lugnare generellt. Vad som skulle få bostadspriserna att gå ner nu är om efterfrågan inte möter utbudet av bostäder, menar SkandiaMäklarnas VD Andreas Moritz i en kommentar till Svensk Mäklarstatistiks siffror över december 2021.

Svensk Mäklarstatistiks redovisning av december månads försäljningar visar på en stabiliserad bostadsmarknad. I riket som helhet och i majoriteten av storstäderna har priserna på bostadsrätter inte förändrats alls, jämfört med i november. Det är endast centrala Stockholm som fått en positiv utveckling på två procent. För villor har priserna gått ner en procent i riket.

– Decembers statistik ska tolkas lite försiktigt med tanke på att det generellt brukar säljas färre bostäder under den månaden. Om vi däremot tittar på prisutvecklingen över hela året kan vi uttyda att vi har nått en platå på prisutvecklingen som vi bedömer troligen inte kommer överskridas under våren, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

I riket som helhet är prisutvecklingen på plus de senaste tolv månaderna. För villor har priserna gått upp med 13 procent och bostadsrätter har en positiv utveckling på sju procent.

– Trots diskussioner om förväntad hög inflation, räntehöjningar och att pandemin har fått ett uppsving ser vi en fortsatt stark efterfrågan av nya bostäder. Det som har märkts är att köparna har blivit mer noggranna, tar mer tid på sig och lägger mer pengar på bra objekt. Om det skulle ske en prisnedgång skulle det krävas att efterfrågan inte möter marknadens utbud, men där är vi långt ifrån i dag, fortsätter Andreas Moritz.

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Presskontakt

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm