Gå direkt till innehåll
SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik augusti 2022:  Höstens bostadsmarknad blir fortsatt turbulent

Pressmeddelande -

SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik augusti 2022: Höstens bostadsmarknad blir fortsatt turbulent

Svensk Mäklarstatistik för augusti visar att priserna för både villor och bostadsrätter sjunkit över hela landet. Störst nedgång hittas i Stor-Stockholm där villapriserna gått ner med fyra procent. Trots prisnedgången görs det fortsatt många affärer men som däremot tar längre tid, menar SkandiaMäklarnas vd Andreas Moritz.

Priserna för bostadsrätter fortsatte att gå ner under augusti. I riket som helhet är det en nedgång på två procent, vilket resulterar i en prisminskning på åtta procent de senaste tre månaderna. I Stor-Stockholm har priset gått ner tre procent under augusti. I Stor-Göteborg och Stor-Malmö har priserna minskat med två respektive en procent.

– Att priserna fortsätter att gå ner under augusti är inte helt oväntat med tanke på utmaningar som höjda elpriser och räntor. Trots det är det många spekulanter på visningarna och det görs fortfarande många affärer. Dock ser vi att omsättningshastighet och försäljningstider gått tillbaka till de nivåer vi såg före pandemin. Man får heller inte glömma att priserna fortfarande har haft en bra utveckling om man ser på ett två års perspektiv, säger Andreas Moritz, vd på SkandiaMäklarna.

Priset för landets villor har gått ner en procent under augusti. Under det senaste året har landets villapriser minskat med en procent.

– Prisnedgången för augusti var ganska förväntad och det ser ut som att vi kommer mötas av en fortsatt turbulent höst. Faktorer som det ekonomiska läget och elpriser påverkar priserna negativt. Samtidigt kan eventuella beslut om subventioner på el och förändringar i amorteringskravet bidra till en positiv effekt, säger Andreas Moritz, vd på SkandiaMäklarna.

För mer information, kontakta:
Andreas Moritz, VD, SkandiaMäklarna, 0733-67 98 00, andreas.moritz@skandiamaklarna.se


Ämnen


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Presskontakt

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm