Gå direkt till innehåll
SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik april 2023: Räntetopp i sikte ger ökad trygghet på bostadsmarknaden

Pressmeddelande -

SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik april 2023: Räntetopp i sikte ger ökad trygghet på bostadsmarknaden

Svensk Mäklarstatistik för april visar mindre uppgångar i nästan hela riket. Att räntetoppen närmar sig bidrar till en tryggare marknad, menar SkandiaMäklarnas vd Andreas Moritz, som spår en framtida stabilisering av prisnivån efter en lång tid av turbulens.

Under april gick priserna för bostadsrätter upp med en procent i riket som helhet. Den största ökningen skedde i Stor-Göteborg, Stor-Malmö och centrala Malmö där priserna gick upp två procent. Centrala Göteborg hade en uppgång på en procent medan centrala Stockholm var prismässigt oförändrat den senaste månaden.

– Ännu en månad ser vi en mindre uppgång i statistiken och nu syns detta även på villamarknaden. Det är ett tecken på att prisnivån börjar stabiliseras. Den senaste räntehöjningen har inte gett utslag i prisstatistiken ännu, men att Riksbanken säger att vi är nära räntetoppen ger en ökad trygghet på marknaden, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Villapriserna har i landet som helhet varit oförändrade den senaste månaden. I Stor-Stockholm och Stor-Malmö gick villapriserna upp en procent, medan priserna i Stor-Göteborg var oförändrade. På fritidshusmarknaden syns en prisnedgång på fyra procent det senaste året.

– När vi nu närmar oss sommarsäsongen blir utbudet större och transaktionerna fler. Samtidigt ser vi hur försäljningstiderna mer och mer återgår till det normala, i likhet med hur det såg ut före pandemin. Under en lång tid har höga räntor och elpriser skapat osäkerhet och fått människor att avvakta med bostadsköpet. Nu är det allt fler som ser ljuset i tunneln och känner sig trygga nog att ge sig ut på bostadsmarknaden, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm