Gå direkt till innehåll
SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik april 2022: Dämpad prisutveckling tecken på normalisering av marknaden

Pressmeddelande -

SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik april 2022: Dämpad prisutveckling tecken på normalisering av marknaden

Svensk Mäklarstatistik för april visar en något avstannad prisutveckling. Höjda räntor och ökad inflation börjar ge följder även på bostadsmarknaden. Det vi ser i månadens siffror tyder dock på en normalisering snarare än signaler om stora prisnedgångar, menar SkandiaMäklarnas VD Andreas Moritz.

I april var priserna för bostadsrätter i hela landet oförändrade, vilket gör att ökningen de senaste tre månaderna ligger på tre procent. Även i centrala Stockholm var priserna i april oförändrade medan det i Stor-Stockholm och centrala Malmö har skett en ökning på en procent.

– Köpare och säljare har sprungit väldigt snabbt på senare tid och troligen vant sig vid ett tempo som faktiskt inte är normalt. Nu närmar vi oss en mycket mer normal situation där hem för många miljoner inte säljs på två timmar, utan snarare två veckor. Det finns ingen anledning till överdriven oro och vi ser ingenting som tyder på vare sig ett stort ras eller ett nytt race uppåt, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Villapriserna i riket som helhet har gått upp en procent. Detsamma gäller alla storstäder förutom Stor-Malmö där priserna för april är oförändrade. Det senaste året har landets villapriser ökat med åtta procent. För fritidshus visar statistiken en prisökning på 15 procent i riket som helhet.

– En tid av extremt låga räntor och unika pandemieffekter är förbi. Nu går räntorna upp något, men till en fortsatt låg nivå. Samtidigt kvarstår oroligheter såsom kriget i Ukraina och inflation på grund av inte minst situationen i Kina. Efterfrågan är fortsatt hög men vi bör nog räkna med en något dämpad prisutveckling framöver, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Presskontakt

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm