Gå direkt till innehåll
Räntetempen visar: Mindre oro kring räntebesked – stabiliserar bostadsmarknaden

Pressmeddelande -

Räntetempen visar: Mindre oro kring räntebesked – stabiliserar bostadsmarknaden

Den 29 juni släpper Riksbanken sitt tredje räntebesked för i år, något som oroar svenskarna, om än inte lika mycket som de tidigare beskeden. Det visar SkandiaMäklarnas undersökning Räntetempen. För tre av tio har oron kring räntebeskedet lagt sig helt.

I SkandiaMäklarnas undersökning Räntetempen, som regelbundet genomförs inför Riksbankens räntebesked, uppger 29 procent att de oroar sig i hög grad inför bankens besked den 29 juni. Det är en marginell minskning jämfört med oron inför räntebeskedet i april då 30 procent svarade samma sak.

Även om många fortfarande känner oro inför beskedet är det precis lika många som inte känner någon oro alls, vilket är fyra procent mer än inför årets första räntebesked. Detta trots att SCBs senaste statistik över bolåneräntor visar att snitträntan på nya bolåneavtal var över 4 procent i mars, vilket den inte varit sedan december 2011. Förra året vid samma period låg räntan på 1,58 procent.

– Det talas alltmer om att räntetoppen är nära och det märks nu när oron börjar lägga sig. Det intressanta blir nu att se Riksbankens räntebana och hur den kommer att följas. Vi märker att bostadsägare succesivt anpassat sig till nya högre räntor, elkostnader och inflation men samtidigt är en hel del oroliga när ränteeffekterna inte har slagit fullt ut än på privata bolån och lån i bostadsrättsföreningar, då vissa har suttit på bundna lån eller lån som snart går ut, säger Andreas Moritz, VD på̊ SkandiaMäklarna.

Till förra räntebeskedet indikerades en hög sannolikhet för ytterligare höjningar i juni och/eller september. Enligt Ekonomifakta kan bolåneräntan komma att bli så hög som 5,5 procent i slutet av året sett till Riksbankens prognos för styrräntan och den historiska räntespreaden. Bankernas prognos visar att styrräntan kommer ligga på 3,75 procent under sommaren vilket innebär rörliga boräntor på 5,65 procent.

– ­Boräntan och sysselsättningen har en stark inverkan på bostadsmarknaden. Många har avvaktat utifrån omvärldsfaktorer som höjda räntor, inflation och elpriser och väntat med att köpa eller sälja sin bostad vilket har synts i statistiken. Nu ser vi däremot att priserna börjat gå uppåt igen och att färre är oroade, däremot finns det fortfarande en rad osäkerhetsfaktorer som kan leda till att priserna går sidledes ett tag framöver. Junis räntebesked blir med hög sannolikhet ännu en höjning, avslutar Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 12-14 juni 2023 har sammanlagt 1011 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor, 18+ år, i Sverige.

Bilaga:

Den 29 juni kommer nästa räntebesked från Riksbanken. Ange på en skala (1-5) hur mycket eller lite du oroar dig inför det beskedet?

Jag oroar mig inte alls [1]

29%

[2]

13%

[3]

23%

[4]

16%

Jag oroar mig mycket [5]

13%

Vet ej

5%

Medelvärde

2,69

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm