Gå direkt till innehåll
Räntetempen visar: Fortsatt men minskad oro inför Riksbankens räntebesked

Pressmeddelande -

Räntetempen visar: Fortsatt men minskad oro inför Riksbankens räntebesked

Inför Riksbankens räntebesked den 26 april syns en fortsatt – om än minskad – oro bland svenskarna, enligt SkandiaMäklarnas undersökning Räntetempen. Samtidigt har nästan var femte tillfrågad bolån som löper ut under året. Amorteringskravet som nu ska utredas igen påverkar också många svenskars inställning till bostadsmarknaden.

I SkandiaMäklarnas undersökning Räntetempen, som regelbundet genomförs inför Riksbankens räntebesked, uppger 30 procent av svenskarna att de i hög grad oroar sig inför bankens besked den 26 april. Inför räntebeskedet i februari var det 35 procent som svarade samma sak.

Räntetempen visar även att 18 procent har bundna räntor som löper ut under det kommande året. Tolv procent av dessa planerar att binda räntan när bindningstiden löper ut. Sex procent kommer gå över till rörlig ränta.

– Att många har bundna lån som löper ut under året innebär att tidigare räntehöjningar inte slagit igenom med full kraft ännu. Men trots att styrräntan höjts rekordsnabbt och troligen kommer höjas ytterligare ser vi också att toppen är nära. Det är något vi märker att allt fler har blivit medvetna om. Det speglas också i Räntetempens resultat där vi ser att svenskarnas oro minskar, säger Andreas Moritz, VD på̊ SkandiaMäklarna.

Vidare uppger nästan var femte svensk att amorteringskravet har minskat deras intresse för att köpa bostad. Nyligen meddelade regeringen att både amorteringskravet och bolånetaket ska utredas. Något som SkandiaMäklarna välkomnar.

– Förändringar i amorteringskravet är något som det talats om under en tid tillbaka och vi upplever att många har avvaktat med sitt bostadsköp på grund av detta. Som amorteringskravet ser ut idag minskar det rörligheten på bostadsmarknaden och riskerar att stänga ute unga och ekonomiskt svagare grupper från den. En översyn av rådande krav är därför något vi välkomnar, säger Andreas Moritz, VD på̊ SkandiaMäklarna.

I februari 2023 låg svenskarnas genomsnittliga bolåneränta enligt SCB på 3,78 procent. Enligt bankernas prognoser kan den rörliga bolåneräntan nå över fem procent under 2023. Inför det nya räntebeskedet den 26 april väntas en höjning av styrräntan på 25–50 punkter – från 3 till 3,25–3,5 procent.

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm