Gå direkt till innehåll
Orolig marknad och stigande räntor: Det här ska du tänka på under bostadsåret 2022

Pressmeddelande -

Orolig marknad och stigande räntor: Det här ska du tänka på under bostadsåret 2022

Det nya året har inletts med flera orosmoln – risken för konflikt mellan Ukraina och Ryssland, stigande räntor, börsoro och ett osäkert pandemiläge. Frågan är hur detta kommer påverka bostadsåret i Sverige under 2022. SkandiaMäklarna reder ut vad man bör tänka på.

Trots att hösten präglades av diskussioner kring kommande räntehöjningar, ökade inflationssiffror och förvärrat pandemiläge avslutades bostadsåret 2021 starkt. Från årsskiftet har dock oro på aktiemarknaden, rekordhöga elpriser och risken för konflikt i Ukraina adderats till omvärldsfaktorer som påverkar bostadsmarknaden direkt eller indirekt.

– I nuläget står alla på bostadsmarknaden inför en rad faktorer som på ett eller annat sätt kommer påverka oss framöver. Snabbare räntehöjningar och oro på börsen kan göra att fler avvaktar med sina bostadsköp, samtidigt som de höga elpriserna kan göra att vissa bostäder blir svårsålda. Efterfrågan är fortfarande stark för bra objekt men generellt har priserna lagt sig på en platå där de troligen kommer stanna kvar en bra bit in på 2022, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Här är SkandiaMäklarnas bästa råd gällande bostadsmarknaden 2022.

 1. Var ute i god tid
  Oavsett om du ska sälja eller köpa bostad vinner du alltid på att vara väl förberedd. Därför är det bra att i god tid ta kontakt med mäklare och börja lägga upp en plan för ditt bostadsköp eller din försäljning. Som köpare kan du be din mäklare om att få bli inlagd i registret, för att inte missa någon av de allt fler bostäder som säljs innan de kommer ut på Hemnet. Med SkandiaMäklarnas förberedande tjänst Redo kan du göra dig redo, använda tiden till din fördel och bygga upp ett intresse för bostaden. Det kan bidra till snabbare försäljning och ett högre slutpris.

 2. Gör noggrann research
  Planerar du att köpa en bostad i år är det viktigt att göra ordentlig research. Vid köp av bostadsrätt är det nu extra viktigt att undersöka bostadsrättsföreningens ekonomi. I föreningens årsredovisning kan du se skulder, vilka räntor föreningen har på sina lån och andra faktorer som kan påverka föreningens ekonomi och i sin tur din månadsavgift. Att vara förberedd för ökade månadskostnader är extra viktigt i en tid av räntehöjningar och börsoro


 3. Köp och sälj under samma tidsperiod
  I och med årets oroliga läge kan priserna på bostadsmarknaden snabbt gå både upp och ner. Om du som bostadsägare planerar en flytt är det därför viktigt att både köpa och sälja sin bostad inom samma tidsperiod. Att sälja sin bostad först och vänta för länge med att köpa en ny kan innebära en risk för att priserna hunnit öka markant under tiden. Se därför till att planera och vara väl förbered för att kunna genomföra både bostadsköp och försäljning när priserna ligger på samma nivå.

 4. Ta lärdom av pandemin 
  Under pandemin då många har tillbringat mycket tid i hemmet har vi sett en starkare efterfrågan på större boyta. I takt med att restriktionerna lättar kan dock bostadsägares prioriteringar och behov förändras snabbt. Pandemin har lärt oss att blicka framåt och inte använda historien som ett bevis för hur framtiden kommer se ut. Detta är en viktig lärdom även när det kommer till bostadsmarknaden. För dig som går i köptankar inför 2022 kan det därför vara extra viktigt att fundera över hur dina behov – och samhället – kommer se ut på längre sikt. Det ökar chanserna att du hittar rätt objekt och att bostadsköpet blir en framtidsinvestering.

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Presskontakt

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm