Gå direkt till innehåll
Ny undersökning från SkandiaMäklarna visar: Så har svenskarnas boendedrömmar förändrats

Pressmeddelande -

Ny undersökning från SkandiaMäklarna visar: Så har svenskarnas boendedrömmar förändrats

När omvärlden förändras påverkas också bostadsköpares möjligheter och behov. Nära hälften av svenskarna har fått nya önskemål om sitt nästa boende, visar en ny undersökning från SkandiaMäklarna. Lägre avgifter, minskade driftkostnader och egen elproduktion efterfrågas nu av allt fler.

De senaste månaderna har präglats av oroligt säkerhetsläge, höga elpriser och ökade räntor – omvärldsfaktorer som kan påverka bostadsköpares tankar om sin kommande bostad. Nära hälften (44 %) uppger att deras önskemål om ett framtida boende har förändrats under året. Det visar en ny undersökning utförd av YouGov på uppdrag av SkandiaMäklarna. Samtidigt svarar 41 procent att deras önskemål inte förändrats alls.

Många har fortsatt drömmar om att bo större, samtidigt som 15 procent uppger att de nu vill ha ett boende med lägre månatliga avgifter och driftkostnader. Egen elproduktion har också blivit alltmer efterfrågat, vilket elva procent uppger som ett nytt önskemål.

– För många finns en tydlig bild av det framtida drömboendet men i och med att omvärlden förändras ser vi att människors önskemål och prioriteringar också gör det. Generellt letar många bostadsköpare efter ett större boende och med den senaste tidens prisnedgångar finns också chans att få mer yta för pengarna. Samtidigt märker vi att allt fler nu efterfrågar något mindre eftersom det innebär lägre kostnader för el, drift och bolåneränta. I dagsläget är det extra viktigt att tänka långsiktigt när det kommer till bostadsköpet och se över om faktorer som är viktiga idag även kommer vara det över tid, säger Andreas Moritz, vd på SkandiaMäklarna.

Önskemål om boendet som vuxit mest under 2022:

  1. Större boyta
  2. Lägre månatliga avgifter/driftkostnader
  3. Egen elproduktion (ex. solceller)
  4. Lägre elförbrukningskostnader
  5. Möjlighet till luftkonditionering

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 19-21 september 2022 har sammanlagt 1019 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor, 18+ år, i Sverige.

Bilaga:

Har dina önskemål kring ditt nästa boende på något sätt förändrats under 2022? (Flera svarsalternativ möjliga)

Totalt

Nej, mina önskemål har inte förändrats

41%

Ja, jag önskar mig större boyta

18%

Ja, jag önskar mig ett boende med lägre månatliga avgifter/driftkostnader

15%

Ja, jag önskar mig ett boende med egen elproduktion (ex. solceller)

11%

Ja, jag önskar mig ett boende med lägre elförbrukningskostnader

11%

Ja, jag önskar mig ett boende med möjlighet till luftkonditionering

7%

Ja, jag önskar att lättare/oftare kunna välja kollektivtrafik istället för bil

6%

Ja, jag önskar mig ett boende med bättre uppvärmningsmöjligheter (ex. bergvärme)

6%

Ja, jag önskar att bo på en mindre ort

6%

Ja, jag önskar mig mindre boyta

5%

Ja, jag önskar att bo på en större ort

4%

Annat

4%

Vet ej/Ej relevant

11%

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Presskontakt

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm