Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Mäklarforum: Sekelskiftslägenhet hetast på höstens bomarknad

- Men i Norrland är det funkis och 50-tal som gäller

Lägenheter från sekelskiftet och 20-talet är lättast att sälja i nästan hela riket på dagens bomarknad. Undantaget är Norrland där funkis och 50-tal är de mest attraktiva byggstilarna. Det framgår av SkandiaMäklarnas Mäklarforum där 137 mäklare har rangordnat de vanligaste byggstilarna.

SkandiaMäklarna genomför undersökningen Mäklarforum regelbundet bland samtliga mäklare på de 70 kontoren runt om i landet. Mäklarforum ger en indikation om nya trender och var marknaden är på väg.

Bostadens byggstil är en viktig faktor för dess attraktivitet. I senaste Mäklarforum har mäklarna angett vilka byggstilar som är mest attraktiva på dagens bomarknad. Frågan formulerades enligt följande: betygsätt vilka byggstilar (för lägenheter) som är generellt lättast att sälja på skalan 1-5, där 1=svårast att sälja och 5=lättast att sälja.

Sammanställningen visar att sekelskifte toppar listan, med betyget 4,39 för hela riket. På andra plats kommer 20-talslägenheter, medan funkis är den tredje mest attraktiva stilen. Lägenheter från 1970- och 80-talet rankas lägre med betyg under 3,0.

Det går att utläsa flera geografiska skillnader (se tabell nedan). Till exempel anses nybyggda lägenheter mer lättsålda i Göteborg än i Stockholm och i Norrland är funkislägenheter och lägenheter från 1950- talet hetast.

- En rad olika faktorer påverkar försäljningen av en bostad och byggstilen har definitivt stor betydelse. För den sakens skull är inte alla sekelskifteslägenheter lättsålda. Nyckeln till en smidig och lyckad bostadsaffär är i regel att mäklaren har kunskap om den lokala marknaden, säger Andreas Mühlich, marknadschef för SkandiaMäklarna.

Topplista

Byggstilarna som är lättast att sälja, betygsskala 1-5, där 1=svårast att sälja, 5= lättast att sälja. Inom parantes anges rangordning för respektive region.

för topplisan se, http://www.skandiamaklarna.se/om-oss/press/pressmeddelanden/2009-10-15-sekelskiftslagenhet-hetast-pa-hostens-bomarknad.php

Hela riket: 137 mäklare i riket deltog, Sthlm län: 65 mäklare på 30 kontor, Sthlm innerstad: 11 mäklare på fyra kontor, Göteborg: 14 mäklare på fyra kontor, Norrland: 9 mäklare på sex kontor, Mälardalen: 14 mäklare på 5 kontor.

För mer information kontakta:

Andreas Mühlich, marknadschef, SkandiaMäklarna, 08-505 502 14, 0734-42 46 32, e-post: andreas.muhlich@skandiamaklarna.se

Om SkandiaMäklarna

SkandiaMäklarna är en av Sveriges största fastighetsmäklarkedjor med cirka 380 medarbetare på 70 kontor. SkandiaMäklarna särskiljer sig genom hög kunskap inom såväl försäljning, marknadsföring som lokalkännedom. Verksamheten spänner över områdena: bostäder, fritidsboende, kommersiella fastigheter samt utlandsboende. Målsättningen är att expandera med minst 5-10 kontor årligen. Under 2007 gjorde företaget 9700 försäljningar på privatmarknaden med ett fastighetsvärde på ca 11 miljarder kronor, vilket ger ett högre snittpris än de konkurrerande mäklarkedjorna. Företaget ägs av Danske Bank. Läs mer på www.skandiamaklarna.se

Ämnen

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm