Gå direkt till innehåll
Efter pandemi och slopade reserestriktioner: Småbarnsfamiljer fortsatt sugna på fritidshus i Sverige

Pressmeddelande -

Efter pandemi och slopade reserestriktioner: Småbarnsfamiljer fortsatt sugna på fritidshus i Sverige

Nu går charterresorna till solen igen precis som före pandemin. Allt fler svenskar uppger att deras intresse av att köpa fritidshus är lägre nu än före pandemin, visar en ny undersökning av SkandiaMäklarna. Bland familjer med yngre barn är det flest som säger sig vara mer intresserade.

När pandemin slog till blev de flesta svenskar tvungna att tillbringa sin tid inom landets gränser. Fler lockades att hitta nya alternativa tillflyktsorter för avslappning. Något som bidrog till att fritidshusmarknaden fick en rejäl skjuts. Efter restriktionerna upphävdes har det ökade intresset avtagit. Bland dem som säger att deras intresse av att skaffa fritidshus är större nu än före pandemin sticker däremot småbarnsfamiljer ut.

  • Hos familjer med yngre barn uppger 18 procent att de är mer intresserade av att köpa ett fritidshus nu än före pandemin.
  • Bland familjer med äldre barn är elva procent mer intresserade av att köpa ett fritidshus nu.
  • Majoriteten av svenskarna, 66 procent, är lika intresserade av att köpa fritidshus i dag som de var före pandemin.
  • 18 procent säger att deras intresse för fritidshus är lägre i dag än före pandemin.

– Möjligheten att nu kunna resa och en uppdämd lust att upptäcka världen har säkerligen bidragit till att intresset för fritidshus minskat en aning. Hos barnfamiljer tror jag att insikten om att ett fritidshusköp är en långsiktig investering är något som bidrar till att intresset kvarstår och även i vissa fall ökar. Men också för att många kommer arbeta mer på distans i framtiden, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 18-20 maj 2022 har sammanlagt 1006 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor, 18+ år, i Sverige.

Bilaga:

Är du mer intresserad av att köpa fritidshus i Sverige nu, än före pandemin (dvs mars 2020)?

Totalt

Unga vuxna utan barn

Familj med yngre barn

Familj med äldre barn

Arbetsaktiva äldre utan barn

Pensionär/ Arbetsinaktiva äldre utan barn

Ja, jag är mer intresserad nu

8%

8%

18%

11%

7%

2%

Ingen skillnad, jag är lika intresserad/ointresserad som tidigare

66%

61%

56%

62%

68%

77%

Nej, jag är mindre intresserad nu

18%

15%

20%

22%

18%

18%

Vet ej

8%

16%

7%

5%

7%

4%

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm