Gå direkt till innehåll
Undersökning från SkandiaMäklarna visar: Riksbankens höjning dämpar intresset för fritidshus

Pressmeddelande -

Undersökning från SkandiaMäklarna visar: Riksbankens höjning dämpar intresset för fritidshus

Med sommaren runt hörnet är det vanligtvis högtryck på fritidshusmarknaden. I år ser det dock annorlunda ut. Riksbankens räntehöjning är en starkt bidragande faktor. Det visar SkandiaMäklarnas undersökning Räntetempen.

Riksbanken meddelade den 26 april att räntan höjs ännu en gång, nu med 0,5 procentenheter. I SkandiaMäklarnas undersökning Räntetempen, som regelbundet genomförs inför Riksbankens räntebesked, uppger 23 procent att de blir mindre intresserade av ett fritidshusköp när räntan stiger.

– Till följd av ytterligare en räntehöjning är det inte helt oväntat att svenskarnas intresse för att köpa fritidshus dämpas. I dessa tider är det många som måste prioritera sitt förstaboende. Samtidigt som priserna gått ner efter pandemiårens rekordhöjningar ser vi ändå en relativt stabil marknad idag. Vi är på väg mot en mer normaliserad fritidshusmarknad likt hur det såg ut före pandemin, vilket kan bädda för köpläge för den som är långsiktig, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Maj och juni är de vanligaste månaderna för försäljning av fritidshus. Redan i fjol var det färre antal sålda objekt än tidigare år. Efter pandemins rekordpriser på fritidshus syns en avtrappning i både pris och antal sålda objekt. I vissa län syns nedgången tydligare än andra. Örebro län och Västernorrlands har störst tapp i prisutveckling de senaste tolv månaderna. I andra områden håller sig priserna fortfarande stabila eller till och med ökar. Det senaste året har fritidshuspriserna i landet som helhet gått ner 4,1 procent.[1]

Även om priserna på fritidshus sjunker håller de sig mer stabila än priserna på bostadsrätter och villor. Trots färre objekt på fritidshusmarknaden finns det fortfarande gott om spekulanter. Dessutom kan fritidshusägare hyra ut skattefritt upp till 50 000 kronor per år vilket gör det möjligt att hålla de totala kostnaderna för huset nere.

Om undersökningen Räntetempen:
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 11–13 april 2023 har sammanlagt 1002 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor, 18+ år, i Sverige.

Bilaga:

Påverkar den ökade räntan ditt intresse för att köpa fritidshus?

Ja, det gör mig mindre intresserad

23%

Nej, jag är lika intresserad som tidigare

13%

Nej, jag är lika ointresserad som tidigare

47%

Ja, det gör mig mer intresserad

3%

Vet ej

15%


[1] Prisstatistik hämtad från Svensk Mäklarstatistik 10/5 2023

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm