Gå direkt till innehåll
SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik september 2022: Marknaden efterfrågar klarhet om amorteringskrav och elpriser

Pressmeddelande -

SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik september 2022: Marknaden efterfrågar klarhet om amorteringskrav och elpriser

Septembersiffrorna från Svensk Mäklarstatistik visar fortsatta prisnedgångar över hela landet. Höga elpriser och ränteökningar har bromsat bostadsmarknaden rejält. Samtidigt finns förhoppningar om elpristak och lättnader av amorteringskrav vilket skulle skapa trygghet och ökad stabilitet på marknaden, menar SkandiaMäklarnas vd Andreas Moritz.

Priserna för bostadsrätter har gått ner i stora delar av landet i september. Störst är minskningen i centrala Göteborg där priserna har gått ner tre procent. Bland övriga storstäder är stor-Stockholm ensamt om oförändrad prisnivå under september månad.

– Höga elpriser och rekordhöjning av styrräntan innebär rätt naturligt ett avvaktande och osäkert marknadsläge. Vi märker även att många väntar på besked om hur det blir med elsubventioner och lättade amorteringskrav, vilket en riksdagsmajoritet flaggade för i valet. Förhoppningsvis klarnar de politiska förutsättningarna och omvärldsfaktorerna blir mindre dramatiska framöver. Det kommer skapa större trygghet och i sin tur en mer normaliserad bostadsmarknad, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Villapriserna i riket som helhet har gått ner med två procent under september, vilket betyder en nedgång på fem procent de senaste tre månaderna. För fritidshus visar statistiken en prisökning på två procent i riket som helhet.

– Det är viktigt att ha lite längre historiskt perspektiv när man som säljare eller köpare funderar på hur man ska göra efter de senaste månadernas prisnedgångar. Gör man det ser vi att prisnivån fortfarande ligger högre än vad den gjorde före pandemin och att de flesta som säljer nu fortfarande gör goda affärer, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm