Gå direkt till innehåll
SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik november 2022: Stockholms prisutveckling ett välkommet ljus på bostadsmarknaden

Pressmeddelande -

SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik november 2022: Stockholms prisutveckling ett välkommet ljus på bostadsmarknaden

Svensk Mäklarstatistik för november visar att priserna fortsätter gå ner i stora delar av landet. Stor-Stockholm sticker dock ut med stillastående bostadsrättspriser och historiskt är huvudstaden först ut när marknaden vänder, konstaterar SkandiaMäklarnas vd Andreas Moritz, som även varnar för elprisernas effekt på villamarknaden.

Priserna för bostadsrätter har gått ner i stora delar av landet i november. Störst var minskningen i Stor-Malmö där priserna minskat med fyra procent. Bland övriga storstäder är Stor-Stockholm ensamt om oförändrad prisnivå under november månad.

– Prisnedgången fortsätter som förväntat men bostadsrätter i Stor-Stockholm sticker ut. Detta kan indikera vad som väntar även i övriga landet. Samtidigt märker vi att köpare har blivit betydligt mer selektiva och rationella när det kommer till val av boende. En äldre villa som värms med direktverkande el blir svårsåld på dagens marknad, medan villor med energieffektiva uppvärmningsmöjligheter och bostadsrätter med ekonomiskt stabila föreningar går betydligt snabbare att sälja, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Villapriserna i riket som helhet har gått ner med tre procent under november, vilket innebär en nedgång på åtta procent de senaste tre månaderna. Den största nedgången ser vi i Stor-Malmö där villapriserna gått ner med nio procent under de senaste tre månaderna.

– Att villapriserna gått ner betydligt mer än bostadsrättspriserna beror delvis på den rådande energikrisen. Oron för villaägares höga elkostnader gör att många avvaktar med köpet, särskilt i södra Sverige där elen är som dyrast. När styrräntan börjar plana ut och vi vet hur hög vinterns elräkning faktiskt blev kommer vi också se en stabilare marknad med högre omsättningshastighet, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm