Gå direkt till innehåll
SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik mars 2022: En osäker bostadsmarknad väntar i vår

Pressmeddelande -

SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik mars 2022: En osäker bostadsmarknad väntar i vår

Mars siffror från Svensk Mäklarstatistik visar en svag uppgång på bostadspriserna. Trots att priserna ökar har det sällan varit så många osäkra omvärldsfaktorer som kan påverka bostadsmarknaden, menar SkandiaMäklarnas VD Andreas Moritz.

I mars steg priserna för bostadsrätter med en procent i hela riket, vilket ger en ökning på fyra procent de senaste tre månaderna. I centrala Stockholm är priserna i mars oförändrade men i centrala Göteborg och centrala Malmö har det skett en ökning med en respektive två procent.

– Även om priserna fortsätter att öka är min känsla att bostadsmarknaden står och väger mellan att pressas uppåt eller nedåt. På ena sidan har vi höjda räntor och börsoro. På andra sidan har vi en stark köpkraft och ett litet utbud. Med så många starka och osäkra omvärldsfaktorer som påverkar kan vi nog förvänta oss en osäker bostadsmarknad i vår, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Villapriserna i riket som helhet har gått upp en procent. Detsamma gäller alla storstäder förutom Stor-Malmö där priserna gått upp två procent. Det senaste året har landets villapriser ökat med tio procent. Prisstatistiken för landets fritidshus börjar däremot att mattas av. Statistiken visar en ökning på 18 procent, vilket är en minskning med en procent jämfört med tidigare månad.

– Det kommer även bli intressant att följa vilken riktning priserna för fritidshus kommer ta. Det har varit en rejäl uppgång det senaste året men den oroliga marknaden och svenskarnas vilja att resa utomlands efter restriktionerna kan ha en påverkan även här, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Presskontakt

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm