Gå direkt till innehåll
SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik januari 2023: Stabilare marknad trots prognos om ökad ränta

Pressmeddelande -

SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik januari 2023: Stabilare marknad trots prognos om ökad ränta

Januaris siffror från Svensk Mäklarstatistik visar fortsatta prisnedgångar över stora delar av landet. På torsdag kommer ett nytt räntebesked vilket ger effekt på bolåneräntorna. Samtidigt kan en svag uppgång i Stockholm tyda på att priserna i hela riket kommer stabiliseras framöver, menar SkandiaMäklarnas VD Andreas Moritz.

Under årets första månad gick landets bostadsrättspriser ner med en procent. Det ger en nedgång på fyra procent de senaste tre månaderna och tio procent under det senaste året. Centrala Stockholm är ensamt om en prisuppgång på en procent medan priserna i centrala Göteborg gått ner en procent. I centrala Malmö var bostadsrättspriserna oförändrade.

– Trots färre försäljningar ser vi en liten uppgång i Stockholms bostadsrättspriser. Det är en indikation på att prisnedgången kan börja plana ut i resten av landet framöver. På torsdag kommer Riksbankens nya räntebesked vilket kommer påverka bolåneräntorna. Detta syns dock inte i månadens statistik då räntebeskedet redan är relativt inprisat i marknaden. Många har helt enkelt accepterat att räntan kommer fortsätta uppåt, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Villapriserna i riket som helhet har gått ner med en procent i januari. Detsamma gäller alla storstäder. Det senaste året har landets villapriser sjunkit med tolv procent och störst nedgång syns i Stor-Göteborg där prisnedgången för det senaste året ligger på 15 procent.

– Idag har vi en betydligt stabilare marknad än för bara några månader sedan. Mäklarna märker av fler spekulanter på visningarna, även om försäljningarna fortfarande tar längre tid. Det skiljer sig också mycket från objekt till objekt. Bostäder med låga driftkostnader och bra värmesystem säljs ofta snabbare, medan eluppvärmda villor och bostadsrätter med höga avgifter tar längre tid att sälja. Köpare har blivit selektiva och rationella till följd av ränteökningar, höga elpriser och osäker ekonomi, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm