Gå direkt till innehåll
SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik februari 2023: Högre räntor och elkostnader inprisade av marknaden  – tryggare bostadsmarknad och stabilare priser väntar

Pressmeddelande -

SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik februari 2023: Högre räntor och elkostnader inprisade av marknaden – tryggare bostadsmarknad och stabilare priser väntar

Februaris siffror från Svensk Mäklarstatistik visar ett efterlängtat trendbrott på bostadsmarknaden med stabiliserade eller ökade priser över hela landet. Till viss del ett resultat av ett varierande utbud och färre bostadsköp, men också en ökad acceptans för hur räntor och andra kostnader kommer se ut framöver, menar SkandiaMäklarnas vd Andreas Moritz.

Bostadsrättspriser gick under februari upp med en procent i hela riket. Den största uppgången syns i centrala Göteborg där priserna ökade med två procent den senaste månaden. I centrala Stockholm gick priserna upp en procent och i centrala Malmö var priserna oförändrade.

– Ett varierande utbud och färre transaktioner bidrar till att priserna stabiliseras. Men det är även tydligt att den största osäkerheten kring räntor och elkostnader är förbi. Allt fler av dem som har velat flytta men avvaktat börjar nu känna sig säkrare i att ge sig ut på bostadsmarknaden. Detta syns inte minst på våra visningar där antalet spekulanter ökar, och avspeglar sig även nu i månadens prisstatistik, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Även villapriserna har stabiliserats över hela landet. I riket som helhet var priserna för villor oförändrade under februari månad. Detsamma gäller Stor-Stockholm. I Stor-Göteborg och Stor-Malmö gick villapriserna upp en procent. Under det senaste året har villapriserna gått ner tretton procent enligt månadens statistik.

– Vi ser nu ett ökat intresse på marknaden och gradvis allt fler spekulanter på visningarna. Köpare och säljare möter varandra i större utsträckning, parallellt med en ökad förståelse och acceptans för kommande ränteökningar och även höga elkostnader. Vår prognos är att priserna nu kommer ligga kvar på en stabil nivå under en tid framöver, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm