Gå direkt till innehåll
SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik december 2022: Kyligt läge men elstöd och lugnare räntetakt kan ge vårkänslor

Pressmeddelande -

SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik december 2022: Kyligt läge men elstöd och lugnare räntetakt kan ge vårkänslor

Decembersiffrorna från Svensk Mäklarstatistik visar fortsatta prisnedgångar över hela landet. Vinter, julledighet och skyhöga elpriser har fortsatt bromsa in marknaden, men vi står snart inför varmare årstider och ett nytt elprisstöd som förhoppningsvis kommer skapa ökad trygghet och stabilitet. Det menar SkandiaMäklarnas vd Andreas Moritz.

Den största nedgången under december syns i Göteborg där bostadspriserna minskade med två procent. I övriga storstäder har priserna gått ner med en procent under december. Endast Stor-Stockholms bostadsrättspriser var oförändrade sett till tre månaders perspektiv.

– December är en speciell månad på bostadsmarknaden till följd av att det görs färre affärer i anslutning till julen. Även om statistiken visar sjunkande priser märker vi att köpare och säljare börjat möta varandra i allt större utsträckning. Detta syns sedan en tid tillbaka framför allt i Stockholm där prisnedgången har saktat in något de senaste månaderna, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Villapriserna i riket som helhet har gått ned med tre procent i december och med åtta procent under de senaste tre månaderna. Både Stor-Malmö och Stor-Göteborg har haft en prisnedgång på tre procent, medan villapriserna i Stor-Stockholm har minskat med två procent.

– Utöver inflation och räntehöjningar har de rekordhöga elpriserna drivit på nedgångarna för villor ytterligare. Samtidigt har vi varmare årstider och kommande elprisstöd att se fram emot vilket förhoppningsvis kommer leda till en stabilare marknad. Det som är viktigt att komma ihåg är att människor fortfarande vill och behöver byta bostad. När de största orosfaktorerna i form av skyhöga elpriser och skenande räntor har mattats av kommer allt fler finna sig i de nya prisnivåerna, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm