Gå direkt till innehåll
Nya förutsättningar på marknaden efter pandemin: Köpa och sälja bostad kräver tid och tålamod

Pressmeddelande -

Nya förutsättningar på marknaden efter pandemin: Köpa och sälja bostad kräver tid och tålamod

Efter en lång tid med stigande priser har priserna på bostadsmarknaden stannat upp. Pandemi-hetsen har försvunnit och förutsättningarna ändras snabbt. SkandiaMäklarna reder därför ut hur säljare och köpare bör anpassa sig för att göra en bra affär på den lugnare marknaden.

Priserna på bostäder i Sverige har haft en näst intill spikrak ökning under de senaste åren. Men de tre senaste månaderna har priserna planat ut och endast ökat med en procent, enligt siffror för november från Svensk Mäklarstatistik. Detta är en konsekvens av flera faktorer. Amorteringskravet har återinförts, minskat hemarbete och ett förändrat kundbeteende där kunder lägger pengar på annat än bostäder efter att pandemin klingat av.

– Vi har börjat se en försiktigare marknad. Det är inte omöjligt att marknaden kommer se ut så här under en längre tid. Då gäller att det att tänka till och inte agera som man gjort tidigare under den rätt extrema period vi nu lämnar bakom oss, säger Andreas Moritz, VD, SkandiaMäklarna.

För att reda ut hur man bör agera som både säljare och köpare framöver har SkandiaMäklarna listat några konkreta tips:

För säljaren

Kontakta lokala mäklare
Att sälja en bostad på en lugnare marknad tar längre tid. Speciellt om det är objekt som exempelvis inte ligger i ett eftertraktat område eller storlek. Det kan därför vara bra att prata med en mäklare som har extra goda insikter om just ditt bostadsområde i god tid innan försäljningen och helt enkelt göra sig redo.

Håll ett öga på marknaden
Försöka tajma in när det är högtryck på bostäder. Något som exempelvis brukar vara efter semestrarna, då många hunnit tänka på sin nuvarande boendesituation och är redo för förändring.

Rusta upp bostaden
I väntan på rätt tillfälle och köpare är det ett perfekt tillfälle att fixa detaljerna som kan ge priset en extra skjuts. Exempelvis belysning, tapetsering och uteplatser eller balkonger.


För köparen

Ta din tid
En lugnare bostadsmarknad skapar en annan position för köparna att hitta sitt framtida drömboende. Det finns mer tid att tänka över beslutet. Som köpare kan man ha is i magen och gå på flera visningar för att hitta sin drömbostad.

Leta utanför Hemnet
Till följd av att marknaden är lugnare kan det också resultera i att det finns färre objekt på marknaden. Prata direkt med mäklare som ofta har objekt till salu som inte hamnar på Hemnet.

Ha aktuellt lånelöfte redo
Det återinförda amorteringskravet gör att kraven på att betala tillbaka lånet ökar. För att förenkla processen är det alltid ett bra alternativ att ha ett uppdaterat och aktuellt lånelöfte redan innan du börjar titta på bostäder.

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Presskontakt

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm