Gå direkt till innehåll
Ny undersökning avslöjar intresse för nyproduktion

Pressmeddelande -

Ny undersökning avslöjar intresse för nyproduktion

Utsikterna för nyproduktion ser annorlunda ut nu än i början av året. Det instabila ekonomiska läget har påverkat möjligheterna för byggstarter och bromsat in bostadsmarknaden rejält. Men intresset för nyproducerade bostäder är än så länge nästan oförändrat hos svenskarna, visar en ny undersökning från SkandiaMäklarna.

Försäljningen av nyproducerade bostäder fick ett uppsving under pandemin men nu tvingas byggbolagen dra i handbromsen till följd av ökade byggkostnader. Ränteökningar, inflation och stigande elpriser leder även till att köpare blir alltmer försiktiga på bostadsmarknaden. Trots det är intresset för nyproduktion oförändrat för 59 procent av svenskarna, enligt en ny undersökning utförd av YouGov på uppdrag av SkandiaMäklarna.

– När marknaden är turbulent blir köpare försiktigare när det kommer till nyproduktion. Dels då nybildade föreningar ofta är mer skuldsatta, dels för att mycket kan hända med både räntor och bostadspriser innan det är dags att flytta in. Idag märker vi att köpare som aktivt letar nytt boende har blivit betydligt mer avvaktande när det kommer till nyproduktion. Därför är det kul att se att intresset bland svenskar i allmänhet inte har förändrats nämnvärt, säger Andreas Moritz, vd på SkandiaMäklarna.

I undersökningen uppger en av fem svenskar att deras intresse för nyproduktion förändrats under året. Bland dessa är det fler som svarar att intresset minskat. Det uppger 13 procent. Samtidigt svarar sju procent att deras intresse för nyproduktion
har ökat.

– Den som investerar i nyproduktion i dag och tänker att man ska göra en kortsiktig vinst kommer förmodligen behöva tänka om. I stället bör man se den nyproducerade bostaden som en långsiktig investering med många fördelar förutsatt att man vill bo där under en lång tid. Dock är det viktigt att läsa på, förbereda sig noggrant och räkna in eventuella ränteökningar och prisförändringar i kostnadskalkylen innan köpet, säger Andreas Moritz, vd på SkandiaMäklarna.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 19-21 september 2022 har sammanlagt 1019 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor, 18+ år, i Sverige.

Bilaga:

Har ditt intresse för att köpa en nyproduktion förändrats under 2022?

Totalt

Ja, mitt intresse har blivit större

7%

Ja, mitt intresse har blivit mindre

13%

Nej, mitt intresse har inte förändrats (det är lika stort eller litet som tidigare)

59%

Annat

2%

Vet ej/Ej relevant

20%

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm