Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Många transaktioner och hög omsättning i februaris mäklarstatistik

Högre priser och fler transaktioner. SkandiaMäklarnas vd Henrik Olausson är nöjd med utvecklingen hittills i år och optimistisk inför framtiden, trots Corona-virus och oljepriskrig. Även fritidshusmarknaden går starkt framåt.

Idag släpptes februarisiffrorna från ​Svensk Mäklarstatistik. De visar prisuppgångar i alla segment och på nästan alla geografiska delmarknader. På riksnivå ökade genomsnittspriset på bostadsrätter med 2 procent och villor med 1 procent under februari. Årstakten visar en prisutveckling på 9 procent för bostadsrätter och 6 procent för villor.

Även antalet transaktioner har tydligt ökat. Under februari såldes 9 700 bostadsrätter och 3 900 villor, vilket motsvarar en ökning på årsbasis med cirka 10 procent i båda segmenten.

- Vi känner väl igen oss i siffrorna från Svensk Mäklarstatistik. Det är bra tryck på i princip alla våra delmarknader, med många spekulanter på visningarna och budgivningar. Vi säljer också fler villor än de flesta. Det ger oss en extra skjuts i omsättningen, eftersom villor normalt kostar mer, kommenterar Henrik Olausson, vd på SkandiaMäklarna.

Optimistisk trots börsturbulens På finansmarknaderna har det varit extremt turbulent den senaste tiden, först på grund av Corona-viruset och nu också ett oljepriskrig. Men förutsatt att krisen inte fördjupas och permanentas, är Henrik Olausson ändå optimistisk om framtiden:

- Det är olika krafter som påverkar bostadspriserna. Vi tror på en fortsatt låg inflation och låga räntor, vilket talar för en stabil marknad med prishöjningar på ett par procent per år. Federal Reserve sänkte nyligen sin styrränta med en halv procent och ytterligare sänkningar lär komma från fler centralbanker, inklusive Riksbanken. Vi förväntar oss i nuläget inte heller några förändringar av spelreglerna för den svenska bostadsmarknaden från politiskt håll. Givet att nuvarande kris inte kraftigt förvärras och blir långvarig, lär vi få se en fortsatt hög aktivitet på bostadsmarknaden under 2020.

Stort intresse för fritidshus med allt högre standard Ett annat segment som går starkt är fritidshusen. De har, i likhet med villorna, på riksnivå haft en prisökning på 6 procent de senaste 12 månaderna. Idag är genomsnittspriset för ett fritidshus 1 772 000 kronor. Amanda Dahlgren, mäklare i Nyköping och Oxelösund, märker tydligt av det stora intresset för att skaffa sig en egen favoritplats utöver hemmet:

- Fritidshusmarknaden är mer säsongsbetonad och i år startade den ovanligt tidigt. Det har varit många spekulanter och budgivningar som lett till höga slutpriser. Störst är efterfrågan som vanligt på sjö- och havsnära fastigheter, men även pärlor i form av mysiga torp i skogen och på landsbygden har fått ett uppsving. Allt fler fritidshus har året-runt-standard idag, vilket ger större användningsmöjligheter och en bredare målgrupp.

Ämnen

Kategorier

Regioner


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 520 medarbetare på 110 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm