Gå direkt till innehåll
Här är mäklarnas spaningar för 2023

Pressmeddelande -

Här är mäklarnas spaningar för 2023

Vi har lämnat bakom oss ett turbulent år med stora förändringar på bostadsmarknaden. Men vad kan vi förvänta oss under 2023? SkandiaMäklarnas vd Andreas Moritz gör en spaning inför det nya bostadsåret.

År 2022 inleddes starkt men sedan dess har rekordhöjningar av styrräntan, rusande elpriser och ökad inflation lett till prisfall på bostadsmarknaden. Under 2023 kommer marknaden sannolikt vara fortsatt turbulent och mycket talar för att räntenivån ännu inte nått sin topp. Samtidigt finns chans till ljusning relativt snart, menar SkandiaMäklarnas vd Andreas Moritz.

– När vi nu gått in i 2023 finns en del stora faktorer som skapar osäkerhet på bostadsmarknaden. De rekordhöga elpriserna oroar många men efter vintern kommer detta naturligt mattas av. Samtidigt finns en del orosmoln kring inflationen och de rådande ränteökningarna. Men när elpriserna går ner, inflationen dämpas och räntan planar ut kommer fler affärer göras och marknaden börja stabiliseras igen, sannolikt redan under våren, säger Andreas Moritz, VD på̊ SkandiaMäklarna.

Här är SkandiaMäklarnas spaningar för bostadsåret 2023

  1. Priserna planar ut under våren 2023
    I februari beräknas styrräntan höjas ytterligare, vilket kommer påverka både bolåneräntor och bostadspriser. Men därefter räknar SkandiaMäklarna med att prisutvecklingen kommer börja plana ut. Detta beror också på hur faktorer som elpriser, ränta och inflation faller ut, men redan under början av året kan vi komma att se en betydligt stabilare marknad.

  2. Förstagångsköpare blir vinnare på marknaden
    De som ska köpa sin första bostad eller de som ska byta till en större är de som gynnas mest av att priserna sjunker. Det kommande året kan därför bli ett bra läge för många att ta sig in på bostadsmarknaden eller byta upp sig till ett större boende.

  3. Välplanerade och energieffektiva bostäder mest attraktiva
    Idag ser SkandiaMäklarna att köpare blir alltmer medvetna och rationella i valet av bostad. Motsatt från pandemiåren då många investerade i extra kvadratmeteryta, kommer det nu i stället bli attraktivare med välplanerade och energieffektiva bostäder. Boenden med låga driftkostnader, effektiv energiförbrukning och bostadsrätter i ekonomiskt stabila föreningar spår SkandiaMäklarna kommer bli extra eftertraktade under 2023.

Ämnen

Kategorier


SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

Kontakter

Andreas Moritz

Andreas Moritz

Presskontakt VD +46 73-367 98 00

SkandiaMäklarna ska hjälpa människor att göra bra bostadsaffärer

SkandiaMäklarna startade 1980 med ett kontor på Östermalm i Stockholm. Idén var att erbjuda tjänster med högre kvalitet än andra i branschen. Sedan 1992 har företaget växt på franchisebasis. Idag är SkandiaMäklarna ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag med cirka 500 medarbetare på 100 kontor. Företaget förmedlar privatboende, dvs. villor, bostadsrätter och fritidshus, samt kommersiella fastigheter, gods, gårdar och lantbruk med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal.

SkandiaMäklarna
Vasagatan 16
111 20 Stockholm